
Thalassoterapi
En typ av behandling som använder saltvatten, sjögräs och andra marina element; var och en utformad för att rengöra, lugna och revitalisera huden och kroppen.
Havets läkande kraft: Förståelse för thalassoterapi
Introduktion till thalassoterapi
Thalassoterapi, som inte ska förväxlas med thalassofobi – rädslan för havet – är en hälsopraxis med tusentals år på nacken. Thalassoterapi härstammar från de grekiska orden "thalassa" som betyder hav och "therapeia" som betyder behandling. Det är en terapeutisk metod som bygger på havets läkande egenskaper. Denna holistiska behandling involverar användning av havsvatten, marin lera, alger och andra marina växter för att främja hälsa och välbefinnande. Thalassoterapins ursprung kan spåras tillbaka till antikens Grekland och Rom, där havets terapeutiska fördelar var välkända och utnyttjades.
Hippokrates, medicinens fader och inspirationen bakom dagens Hippokratiska ed, skrev om saltvattnets fördelar i sitt verk Treaty of Medicine som skrevs före 400 f.Kr. Ett århundrade senare beskrev en annan grek vid namn Euripides hur "havet botar människans sjukdomar". Under samma tid spreds också saltbad och gemensamma badhus över Rom, inspirerade av grekiska badhus, och nådde nästan 1 000 badhus i staden vid sin höjdpunkt. Under århundradena spreds praktiken till Japan, Storbritannien, Frankrike och vid 1920-talet även till USA.
Ett sekel senare fortsätter vetenskapen att upptäcka olika typer av hydroterapi och deras samband med förbättrad immunitet och smärthantering (Mooventhan, 2014) samt förbättrad mental och psykisk hälsa (Zhang, 2021). Filosofin "Sea to Skin" hos Nama Fiji utvecklades av grundaren Debra Sadranu genom forskning vid James Cook University 2014. Detta ledde till flera iterationer och formuleringar som framhävde olika egenskaper och fördelar hos marina alger.
Skillnaden mellan landbaserade och marint baserade växter
En av de mest framträdande aspekterna av thalassoterapi är användningen av marint baserade växter som alger och sjögräs, jämfört med landbaserade växter som växer i luftmiljöer. Båda typerna av växter har betydande hälsofördelar, men marina växter är ofta rikare på mineraler, vitaminer och spårämnen tack vare sin unika miljö. Havsvatten innehåller nästan alla de ämnen som finns i människokroppen, vilket marina växter absorberar och koncentrerar. Precis som människor andas luft, "andas" marina växter havsvatten.
Ta sjögräs som exempel; det är fyllt med jod, kalcium, järn och magnesium, vilket gör det till en kraftfull ingrediens i hudvård och välbefinnandebehandlingar. Landbaserade växter, även om de är näringsrika, saknar ofta den mångfald och koncentration av mineraler som finns i marina växter. Spaanläggningar världen över erbjuder thalasso- och hydroterapibehandlingar men använder ibland hudvårdsingredienser som är framställda av djurbaserade föreningar, laboratorieodlade ingredienser eller sådana som är hämtade långt från havsnivån – istället för att dra nytta av vad havet erbjuder. Tack vare sin sammansättning är många marina växter särskilt fördelaktiga för hudhälsa, avgiftning och anti-aging-behandlingar – vanliga önskemål hos oss alla.
Nama, en typ av havsdruva, tillsammans med olika arter av sjögräs, har varit en integrerad del av många kulturer i århundraden, särskilt i kustsamhällen. Dessa marina växter har skördats för sitt näringsvärde, sina medicinska egenskaper och sina hudvårdsfördelar. I Fiji är nama inte bara en uppskattad födokälla utan även en kraftfull ingrediens i avgiftande elixir och hudvårdsprodukter. Den fijianska traditionen att använda nama är rotad i tron att havets gåvor kan hela och föryngra.
Detta är anledningen till att Debra valde Caulerpa racemosa som den aktiva ingrediensen i Nama Fiji. Dess höga mineralhalt, naturliga avgiftningsegenskaper och förmåga att återfukta huden på cellulär nivå gör den till en perfekt "trippelhot" – ett vildväxande, veganskt alternativ till hyaluronsyra.
Fijiansk nama och miljöpåverkan av ren hudvård
Miljöpåverkan av ingrediensförsörjning är en växande oro för många organisationer, vilket driver på intresset för vegansk och växtbaserad hudvård. Naturlig skönhet är en trend som fortsätter att växa, ofta med krav från konsumenter på att produkter ska leva upp till deras etiska värderingar. Ingredienser som hämtas från djurindustrin bidrar ofta till betydande miljöpåverkan och tvivelaktiga affärsmetoder. Den negativa miljöpåverkan från industrijordbruk sträcker sig dock även till vissa växter, som mandlar, som kan kräva mer vatten på en dag än vad två dussin kycklingar behöver för att överleva.
Marina växter är dock inte immuna mot utmaningar kring hållbar försörjning. Lyckligtvis flödar det av nama-havsdruvorna i de orörda vattnen och grunda lagunerna runt Fiji och de regenereras helt inom 30 dagar efter skörd. Nama Fiji samarbetar med kvinnor i lokala byar i Yasawaöarna genom ett unikt skördeprogram, som erbjuder ekonomiska möjligheter för kvinnor på avlägsna öar i hela landet. Nama Fiji och dess lokalt skördade marina växter är ett mer etiskt och hållbart alternativ än nästan alla andra alternativ på marknaden. Den imponerande effekten av nama för hudens återfuktning är bara en ytterligare fördel med thalassoterapi.